Melatonine gebruik bij zwangerschap of borstvoeding?

melatonine gebruik bij zwangerschap

melatonine gebruik bij zwangerschapMelatonine gebruik bij zwangerschap of borstvoeding?

Veel vrouwen ervaren een zekere mate van verstoring van de slaap tijdens de zwangerschap. Voor een groot aantal vrouwen, kan de verstoring van de slaap zo ernstig zijn dat een soort interventie vereist is. Het gebruik van verschillende soorten medicijnen om slapeloosheid te behandelen tijdens de zwangerschap is niet altijd aan te raden. Hoewel deze geneesmiddelen zeer effectief zijn, kunnen veel vrouwen met slaapproblemen informeren naar het gebruik van “natuurlijke” middelen, zoals melatonine, tijdens de zwangerschap.

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier wordt vrijgegeven, deze is betrokken bij de regulering van normale slaap-waak cyclus. Het wordt ook verkocht over de toonbank als een voedingssupplement en is een populaire natuurlijke remedie voor slaapproblemen. Omdat het niet als een geneesmiddel of hormoon is ingedeeld, wordt de productie niet gecontroleerd door gezondheidsinstanties. In de meeste melatonine preparaten is de dosering hoger dan het lichaam normaal produceert. Een kenmerkende dosis melatonine (1-3 mg) verhoogt bloed melatonine niveaus tot 20 maal de normale niveaus.

Als het gaat om de zwangerschap, hoeft natuurlijk niet per se veiliger te zijn. Hoewel melatonine inderdaad natuurlijk wordt geproduceerd door het lichaam, kunnen verschillende preparaten niet gezond zijn voor het lichaam. Zoals het geval is met de meeste supplementen, weten we heel weinig over de impact van deze hoge niveaus van hormonen op de ontwikkeling van de foetus. Zo adviseren wij meestal vrouwen met slaapproblemen medicijnen te gebruiken met een betere gekarakteriseerde reproductieve veiligheidsprofiel.

Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal zeer interessant onderzoek met betrekking tot melatonine en zwangerschap. Het meeste onderzoek komt uit dierstudies, waarbij is gebleken dat melatonine oxidatieve stress kan verminderen, als een oxidant en vrije radicalen. Interessant is dat de placenta melatonine en deze bron van melatonine van belang geacht wordt voor een normale, gezonde zwangerschap. In dierstudies is aangetoond dat supplementen met melatonine het risico op pre-eclampsie, vroeggeboorte en intra-uteriene groeivertraging (IUGR) verminderen. Voorlopige studies suggereren ook dat melatonine suppletie een gunstig effect heeft op bemestingsdoseringen en embryokwaliteit.

Martijn

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: