Melatonine slaapproblemen, slecht slapen of jetlag.

slaapproblemen

slaapproblemenMelatonine slaapproblemen, slecht slapen of jetlag.

Het patroon van wakker zijn tijdens de dag en slapen ‘s nachts als het donker is een natuurlijk onderdeel van het menselijk leven. Maar soms kan dit ritme verstoort worden en kom je erachter dat het niet meer zo natuurlijk is als het lijkt. Een belangrijke factor in de manier waarop menselijke slaap is geregeld is de blootstelling aan licht of donker. Blootstelling aan licht stimuleert een zenuwbaan van het netvlies van het oog om een gebied in de hersenen genaamd de hypothalamus. Er is een speciale stuk genaamd de suprachiasmatische kern (SCN) die initieert signalen naar andere delen van de hersenen die hormonen, lichaamstemperatuur en andere functies die een rol spelen bij het maken van ons het gevoel slaperig of wakker zijn controleren.

Voor meer info over melatonine, klik hier.

De SCN werkt als een klok die een gereguleerde patroon van activiteiten regeld en die het hele lichaam beïnvloedt. Eenmaal blootgesteld aan het eerste licht per dag, begint de klok in de SCN functies zoals het verhogen van de lichaamstemperatuur en loslaten van stimulerende hormonen zoals cortisol te stimuleren. De SCN vertraagt ook de afgifte van andere hormonen zoals melatonine, die wordt geassocieerd met in slaap vallen, tot vele uren later wanneer het donker wordt.

Jetlag.

Jetlag wordt veroorzaakt door vliegen in een vliegtuig en het oversteken van een of meer tijdzones, slaap en waak cyclus (circadiaanse ritmes) kan daardoor verstoord worden. De effecten van jetlag zijn meestal groter als je gaat van west naar oost dan van oost naar west. Als je naar het oosten vliegt kan het aantal dagen dat het duurt om te herstellen van een jetlag langer duren. Melatonine is een hormoon dat het lichaam maakt dat regelt de cyclus van slapen en waken. Inname van melatonine kan helpen uw slaap en waak cyclus te resetten bij jetleg. Sommige studies tonen aan dat het gebruik van melatonine het aantal mensen met jetlag verminderd.

Martijn

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: